T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ATIL ARAZİLERİMİZ TARIMA KAZANDIRILIYOR

Yayın Tarihi : 24.05.2022

İlimizde ticaretin yanı sıra çiftçilikle uğraşan 40 yaşındaki Metin Aslan TUTLU, merkeze bağlı Demirışık köyünde, Suriye Sınırının sıfır noktasında bulunan yaklaşık 20 yıldır atıl durumdaki 6 dönüm arazisini geçtiğimiz yıl Zahter (Bir çeşit kekik) ekerek tarıma kazandırdı.

Geçen yıl 6 dönüme ektiği zahterin bu yıl ikinci hasadını yaptığını, "Susuz ve gübresiz olduğu halde umduğundan daha çok verim elde ettiğini, dönümden ortalama 250 kilogram ürün alındığını, sulu tarımda ve gübrelendiğinde ise verimin 600 kilograma ulaşacağını,   zahterin yöremizde kullanımının çok yaygın olduğunu ve doğada kendiliğinden yetiştiğini, ürünü taze olarak hasat ettikten sonra kentteki iş yerlerine sattığını, bir kısmını salamura olarak değerlendirildiğini, bir de içerisine limon ve toz biber kullanarak zeytinyağlı zahter salamurası yaptığını, bunun da kahvaltılarda kullanıldığını, son hasatta da tohum alındığını, toptan zahterin kilogramının 25 liradan, zeytinyağlı salamuranın 60 liradan, pazarda ise tazesinin 30-35 liradan alıcı bulduğunu, zahterin getirisinin tahıl ürünlerinden daha iyi olduğunu, hem baharat olarak hem de sanayide kullanılan zahterle bölgedeki diğer çiftçilere örnek olmayı amaçladığını belirten çiftçimizi tarlada ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri KÖKÇÜOĞLU Zahter hasadına katıldı.

Son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle yöresel yetiştirilen ürün desenlerinde değişikliklerin başladığını, alternatif ürün olarak çiftçileri tıbbi ve aromatik bitkilere yönlendirdiklerini ifade eden KÖKÇÜOĞLU "Tıbbi ve aromatik bitkiler diğer ürünlere göre nispeten birim alandan daha fazla ürün elde edildiği için ekonomik getirisi çok fazla. Bununla birlikte ilimizde son zamanlarda çörek otu, kişniş, kimyon, dağ zahteri dediğimiz kekik yetiştiriciliği de artmaya başladı. İlimizde yaklaşık 50 dekarda kekik yetiştiriciliği yapılıyor. Çiftçilerimizin birim alandan daha fazla ürün almaları için bunu anlattığımız zaman bu ürünün yetiştiriciliğine de teşvik ediyoruz." dedi.

Zeytinin ana vatanı Kilis'te zeytinyağına lezzet katan zahterin aynı zamanda bir şifa kaynağı olduğuna dikkati çeken KÖKÇÜOĞLU, bitkisel çay, baharat, gıda ve ecza sanayisinde de kullanılan zahteri çiftçilerin pazarlama konusunda sıkıntı çekmediğini ifade etti.

Kentteki atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılması için zahterin alternatif olarak ön plana çıktığını anlatan KÖKÇÜOĞLU, "Şehirleşme oranının yükselmesi, toprak yapısından, kuraklığın artmasından dolayı arazilerimizin bir kısmı ciddi anlamda atıl olarak kaldı. Bu atıl arazilerin de tarıma kazandırılması noktasında da zahteri çok önemsiyoruz. Gelir noktasında iyi bir getirisi olduğunu fark ediyoruz." diye konuştu.