Bakanlığımızca bitkisel üretimde kullanılan bitki koruma ürünü önerilmesi, uygulanması ve kayıtlarının tutulması ile ilgili çalışmalar 03 Aralık 2014 tarih ve 29194 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Şubat 2015'te yürürlüğe giren "Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik" kapsamında yürütülmektedir.
Söz konusu yönetmeliğin 5. Maddesi gereğince 2022 yılı için reçete ve üretici kayıt defterine tabi bitki ve ürünlerin listesi Bakanlığımız web sayfasında ve haber ekinde yayımlanmıştır. Üretici kayıt defteri ve reçete yazma zorunluluğu olan bitkisel ürünleri üreten çiftçilerimizin Bitki Koruma Ürünleri Uygulayıcı Belgesi almaları zorunludur. Yönetmeliğin 23. Maddesi gereğince Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi almak isteyen bitkisel üretim yapan çiftçiler için İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından 21 Nisan 2022 tarihinde eğitim yapılacaktır. Üretici kayıt defteri ve reçete yazma zorunluluğu olan bitkisel ürünleri üreten üreticilerimizin eğitimin yapılacağı tarihe kadar İl Müdürlüğümüze 2 adet fotoğraf, kimlik fotokopisi ve dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
Üretici Kayıt Defteri Tutma Zorunluluğu Olan Bitki ve Bitkisel Ürünler |
1 | Armut | 12 | Hıyar | 23 | Muz |
2 | Ayva | 13 | Ispanak | 24 | Nar |
3 | Bezelye | 14 | İncir | 25 | Nektarin |
4 | Biber | 15 | Kabak | 26 | Patates |
5 | Çilek | 16 | Kayısı | 27 | Patlıcan |
6 | Domates | 17 | Kiraz | 28 | Portakal |
7 | Elma | 18 | Kültür Mantarı | 29 | Şeftali |
8 | Enginar | 19 | Limon | 30 | Taze Fasulye |
9 | Erik | 20 | Mandalina | 31 | Taze Soğan |
10 | Greyfurt | 21 | Marul | 32 | Üzüm |
11 | Havuç | 22 | Maydanoz | 33 | Vişne |
Toplam: 33 Ürün Grubu |