Bağ Küllemesi; Bağ omcaların (asmanın) yaprak, sürgün, meyve ve tüm yeşil aksamında görülen, sıcak ve kurak geçen iklimlerde her yıl yaygın olarak gelişen bir hastalıktır.
İlimizde birçok bağ alanlarında epidemi oluşturan ve ciddi kayıplara neden olan bağ küllemesine karşı çiftçilerimizin erken dönemde, koruyucu ve tedavi amaçlı kimyasal ilaçlama yapması gerekmektedir.
Mücadelesi; Çiftçilerimizin erken dönemde yaptıkları kültürel ve kimyasal mücadele ekonomik gelir açısından çok önemlidir.
Kültürel Mücadele
Bağlarda budama işlemleri amacına uygun ve dışa doğru yapılmalı, bağ omcaları (tyeklerin) iç kısmının havalanmasını sağlamak amacıyla açılmalı, bu doğrultuda obur sürgünler ve yaprak alma işlemi uygulanmalı.
Kimyasal Mücadele
- 1. İlaçlama sürgünler 20-25cm olduğunda,
- 2. İlaçlama çiçek sonrası (koruklar saçma iriliğine ulaştığında)
- 3.ilaçlama korukların nohut iriliği dönemi,
- 4. ve diğer ilaçlamalar hastalık belirtileri, hava şartları ve kullanılan ilaçların etki sürelerine göre uygun zamanlarda yapılır.
Bilgi için Kilis Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunabilirsiniz.
ÜRÜNÜNÜZ BEREKETLİ OLSUN